2014. március 9., vasárnap

A felhők fölött 3 méterrel

Már sok jót hallottam a filmről és végre sort kerítettem a megtekintésére. Azt nem mondom, hogy annyira lenyűgözött, mint másokat, de mindenképpen megérte megtekinteni. Romantikus filmről van ugyan szó, de az amerikai filmekkel ellentétben nem annyira szirupos, sokkal több köze van a valósághoz. Ez az egyik ok, amiért nagyon kedvelem az európai filmgyártást, a másik pedig a karakterek hétköznapisága. A felhők fölött 3 méterrel tehát nem egy tipikus film és pont ez a különlegessége az, amivel megfogott magának. Spoileresen folytatom!





A film Babi és Hace szerelméről szól, akik jobban már nem is különbözhetnének egymástól, mégis egymásba szeretnek, ám ahogy az lenni szokott, sok akadály kell legyőzniük. A kapcsolatuk indulása kicsit furcsa volt nekem, ugyanis Hace mindent megtett, hogy a lány megutálja, bár a fiú ezt nem direkt teszi. Babi elmondja mindennek, mégis vonzódni kezd hozzá, talán pont ezért. Egy csodálatos tini szerelem kibontakozását látjuk a képernyőn és a film minden sutasága ellenére nagyon drukkoltam nekik. Azonban nem egy tipikus romantikus maszlagról van szó és Babi bármennyire is szereti a fiút nem tudja elviselni  a dührohamait. Csirke halálával pedig valami végleg megváltozik közöttük és egy időre el kell engedniük egymást. A film nem zárul le egyértelműen, de már készen van a folytatás, úgyhogy lehet reménykedni, hogy Hache és Babi  a második részben már érettebb és egymásra találnak.



A karakterek nem igazán tetszettek a filmben, szinte egyikükkel sem vagyok teljesen kibékülve. Babi a tipikus gazdag fruska, aki a legkisebb nehézségektől is megijed. Meg sem próbálja Hache-t megérteni és esetleg segíteni rajta, állandóan leteremti mindenért. H pedig súlyos dühproblémákkal küzd, amelyek miatt többször bajba is kerül a filmben, de nem nagyon érdekelte, és senki sem küldte el egy terápiára, ami jól jött volna neki. Mindketten megérdemeltek volna egy jó nagy pofont, mert mindenképpen a két fő karakter a film fő gyengéje. Katinát kedveltem meg a legjobban, aki nem teljesen komplett, de egy belevaló és bátor csaj, aki mindenben Csirke mellett volt. A fiú halálakor nagyon sajnáltam, főleg mivel mögötte ült a motoron. A két főszereplő között kibontakozó gyönyörű szerelem mellett a film a tájakban is kiemelkedő. Barcelona gyönyörű város és a fényképezés legszebb részeit emeli ki, túlzások nélkül.



A színészek számomra teljesen ismeretlenek voltak, mivel a spanyol filmgyártásban nem vagyok otthon és a sorozataikat sem ismerem. Ehhez képest pozitív csalódást okoztak, mert kevesebbet vártam tőlük. Mario Casas mondjuk inkább dögös, mintsem első osztályú színész, de szégyenkeznie azért nem kell. A szúrós nézéséből lehetett volna kevesebb is, de elképzelhető, hogy a szerep követelte meg ezt tőle. María Valverde és Marina Salas alakítása kifejezetten tetszett, elképzelhető, hogy más filmjeikre is ránézek majd. Mindenekelőtt azonban megnézem a második részt, amely ehhez képest két évvel később forgattak, úgyhogy akár fejlődhettek is az eltelt időben.


Értékelés: 7/10
Jó kis film, de megvannak a maga hibái és elsősorban a romantikus lelkűek fogják értékelni a látottakat. Mindenesetre nagyon érdekel a folytatás, elsősorban karakterfejlődésben reménykedem, úgyhogy amilyen hamar csak lehet rávetem magam  a második részre.




0 komment:

Megjegyzés küldése