2014. január 20., hétfő

True Detective - 1x01 Pilot

Sokáig nem szereztem tudomást a sorozatról, valahogy elkerülte figyelmemet a közelmúltig. Azóta azonban nagyon vártam a szériát, főleg a főszereplők miatt, hiszen elég ritka, hogy két Hollywoodban is ismert színész főszerepet vállaljon egy sorozatban. A pilot pedig igen kiváló lett és nem csak az említett színészek miatt, valahogy az egésznek olyan egyedi hangulata van, hogy azonnal magával ragadott és észre sem vettem, hogy majd egy órás az első rész. Spoileresen folytatom!




Leginkább a The Killing és a Hannibal gyermekeként tudnám jellemezni a True Detective-t, ugyanis nagyon lassan haladt a történet, sőt igazából nem sok minden történt a részben, mégis karakterizáció szintjén nagyon erős volt a rész. Részletesen bemutatták a két fő karakter, Rust és Martin jellemét a visszaemlékezésekből és a jelenből is. A sorozat ugyanis két idősíkon játszódik, de a múlt, vagyis a gyilkosság jelenje a hangsúlyosabb. Egy 1995-ös gyilkossági ügy aktái elvesztek, ezért megkérik a két nyomozót, hogy elevenítsék fel a történteket. Első blikkre egy rituális prostituált gyilkosságnak tűnik, de később más irányba terelődik a nyomozók figyelme. A holttest megpillantásakor rögtön a Hannibal ugrott be, mert az első hulla ott is hasonlóan nézett ki és mindkét testnek volt agancsa. Kíváncsi vagyok, hogy a folytatásban merre megy a nyomozás és mi lesz a végkifejlet.



Sok mindent nem tudtunk meg a rész alapján arról, hogy hova is fogunk kilyukadni az első évad végén. Nyilván megtalálják a gyilkost és letartóztatják, de érdekes lenne, ha a visszaemlékezések mellett a jelenben is elkezdődne a nyomozás a gyilkos után, ugyanis nagyon úgy fest, hogy annak idején rossz embert tartóztattak le. A sztori semmissége ellenére is a két színész elvitte a részt a hátán, annyira jól és hitelesen játszották a szerepüket, hogy csak a pilot végeztével tűnt föl a történeti hiányosság. Vagyis nem is hiányosság ez, mert teljesen tudatosnak tűnik a készítők részéről, hogy ezzel a résszel akarták felvezetni a sorozatot és az események csak a következő résztől fognak igazán beindulni.



Értékelés: 8/10
Nagyon lvezetes felvezető rész volt ez, a hangulatot teljesen jól átadta a napsütötte Louisisan nagyon szép, de megfelelő mértékben nyomasztóra is sikerült, hiszen mégis egy gyilkossági ügyről van szó. Az már most látszik, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, de a továbbiakban még több esemény fog kelleni ahhoz, hogy teljesen elégedett legyek a sorozattal.

0 komment:

Megjegyzés küldése