2014. január 26., vasárnap

Sherlock - 3x03 His Last Vow

A harmadik évad utolsó részére kicsit összekaptál magukat az írók és voltak olyan részek, amelyek arra a Sherlock-ra emlékeztettek, amit megszerettem, de az évad ezzel együtt is nagy csalódás volt számomra. Egyik részben sem nyomoztak igazán, az évadzáróban volt valami nyomozgatás, de ez még mindig édeskevés. Ehelyett a magánélet bemutatásával voltak elfoglalva és még az évadvégi cliffhanger sem tudott igazán megmozgatni és nem fogom annyira várni a következő évadot, mint anno ezt. Spoileresen folytatom!




A rész Sherlock függőségével kezdődött, ami nem kötött le és már a leállításánál gondolkoztam, amikor érdekes fordulatot vettek a dolgok. Kiderült ugyanis, hogy Mary nem az, akinek mutatta magát. Ezen a csavaron nagyon meglepődtem, mert semmilyen előjele nem volt, és kezdtem reménykedni, hogy visszatér minden a régi kerékvágásba. Mary szembesítése John-nal a rész legjobb jelenete volt, ahogy ezt kitervelte Sherlock, az valami zseniális. Nagy meglepetésemre azonban tíz perc múlva már megbocsátottak a nőnek és folytatódott minden, mintha mi sem történt volna. Ráadásul végül azt sem tudtuk meg, hogy mit rejt Mary múltja és számomra furcsa volt, ahogy Sherlock azzal mentegette, hogy lelőtte ugyan. de tulajdonképpen megmentette az életét. Az évadra is jellemző volt az időbeni össze-vissza ugrálás, és nagyon nehéz volt így követni az eseményeket, mivel nem írták ki, hogy pár hónap eltelt közben, csak a szereplők párbeszédéből lehetett rájönni, majd hirtelen visszaugrottunk az időben és ismét az ottani eseményekkel vettük fel a fonalat.



A Magnussen elleni nyomozás végre a régi évadokat idézte, de nagyon hamar lezavarták az egészet, hogy a magánéletre koncentráljanak. Köpni-nyelni nem tudtam, amikor behoztak Sherlock mellé egy csajt, szerencsére ezt a készítők sem gondolták komolyan, csak Magnussen irodájába akart betörni a segítségével. Igazából még a nyomozás részének is csalódásnak kéne lennie, de annyira nem kaptunk semmit ebben az évadban, hogy még ezzel is tudták növelni számomra a rész és ezzel együtt az évad élvezeti értékét. Az éva végi csavart nem tudom mennyire gondolták komolyan, de ha Morriarty tényleg él, akkor azt nagyon meg kell magyarázniuk a jövőben, mert a tetőn akkor ketten voltak és egyikük sem halt meg. Ebből túl jól nem tudnak szerintem kijönni, csak abban az esetben, ha valaki megrendezte ezt, mert kapnánk egy új ellenséget Sherlock-nak, ami a következő évad minőségét növelné.



Összességében egyáltalán nem vagyok elégedett a látottakkal, mert míg egy tíz részes évad esetén elment volna ez a sok mellékvágány, egy három részes évadban túl sok volt, ráadásul két évet kellett rá várni. A következő évad már be van rendelve, de elnézve Benedict készülő filmjeinek számát, a folytatásra ne mostanában számítsunk, talán az évtized végén folytatódni is fog a sorozat. :)
Pontozni ezúttal nem fogok, mert túlságosan lehúznám az évadot a fanservice miatt és ezt nem érdemli meg. Remélem azért a jövőben ettől eltekintenek és még az is lehet, hogy újra nézve jobban fog tetszeni, mert más elvárásokkal ülök le elé.

0 komment:

Megjegyzés küldése