2014. január 5., vasárnap

Nikita - Vége a sorozatnak

Az előző két évadban nem kíméltem az írókat a kritikáimban és z akkori véleményem mostanra sem változott. Azt viszont el kell ismerni, hogy az utolsó hat részre nagyon összekapták magukat és sokkal jobb lezárást kaptunk, mint amire számítottam. Igazság szerint az utóbbi egy évben véget érő sorozatok szinte mindegyikénél csalódtam az utolsó részben valamilyen módon. A Nikita most megmutatta, hogy igenis lehet megfelelő lezárása egy sorozatnak, amelyre később is szívesen fogok visszagondolni. Spoileresen folytatom!




Haragudnom kellene az írókra, amiért a második és harmadik évadot annyira elszúrták a kapkodásukkal és a logikátlan húzásaikkal. Ehelyett inkább értetlenül állok az előtt, hogy az első és az utolsó évad akkor hogyan lett ennyire feszes és izgalmas, ha máskor a kidolgozással igen nagy bajok voltak. A megoldás talán az lehet, hogy tudták hova akarnak eljutni és nem csak ötleteket dobáltak egymásra és ebből próbáltak meg egy évadot kreálni. Nagyon jót tett ez a sorozatnak, mert majdnem első évados minőséget kaptunk ebben a hat részben és bár sejthető volt a pozitív végkifejlet, pár csavarral azért okoztak a készítők izgalmas perceket.



Nikita szökevény lett az előző évad végén, de a társai nem hagyták magára, hanem akarata ellenére is segítettek neki. A gyilkosság alól aztán elég hamar tisztázták és megindulhatott a leszámolás a The Shop ellen. Az új ellenséget jól felépítették és csak lassan bontakozott ki előttünk, hogy egy háború kirobbantása a fő céljuk. Ehhez asszisztált Amanda, aki mindenből kihúzta eddig magát, ám a sorozatzáróban már ő sem úszhatta meg. A sok meglepő esemény közepette pedig egy szeretett karaktertől is búcsút kellett vennünk. Ryan volt a legösszeszedettebb tagja a csapatnak és nagyon sajnáltam, hogy pont ő nem érte meg a végét. A döntés mondjuk érthető, mert neki nem írtak barátnőt, így ha valakitől, hát tőle tudtak fájdalommentesen megszabadulni a készítők.



A hasonmásos vonal nekem már kicsit sok volt a jóból, de az izgalom miatt kellett ez is  évadba, különben nem izgultunk volna a szereplők boldogságáért az utolsó negyedóráig. Persze, mindenki tudta, hogy boldog lesz a befejezés, nem is lehetett volna másként, de azért azt is bőven el lehet szúrni. A szokásos drámázás sem maradhatott el, azonban sokkal kevésbé volt jelen, mint az előző évadokban. Nikita és Michael folytatták a hullámvasutat, már ami a kapcsolatukat illeti, de végül csak egymás mellett kötöttek ki. Alex és Sam/Owen kapcsolata is kezdett kibontakozni az együtt töltött idő hatására. Szerencsére nem estek túlzásba és nem siettették ezt a szála. Teljesen érthető, hogy Sean halála után a lány próbált továbblépni és Samnél jobb partnert nem tudtam volna elképzeli a számára.



A sorozatzáróban minden szálat szépen lezártak, Amanda végre megkapta méltó büntetését, bár az utolsó pillanatig kétséges volt a dolog. Nikita terve az akcióra zseniálisra sikerült, szerintem senki nem számított ekkora fordulatra. Azon mondjuk meglepődtem, hogy milyen nyugodtan fogadta a fogságba esését, de utólag teljesen érthető a reakciója. Az a jelenet az első évadot idézte, és végre egy teljesen átgondolt akciót sikerült az íróknak összehozniuk. Tetszett, hogy mindenkit megmutattak egy percben és láthattuk, hogy mihez kezdtek magukkal a mentesség megszerzése után. A záróképsorok is erősre sikerültek, tetszett Nikita monológja és az, hogy nem tudott kibújni a bőréből és egy újabb akción törte a fejét nem sokkal az esküvő után.



Értékelés: 7/10
A sorozat a lehető legjobb utolsó évadot és finálét kapta. Hosszú idő után tudtam igazán élvezni a részeket és várni a folytatást.  Szerencsénk van, hogy a CW egyáltalán berendelte az utolsó pár részt, és bár hiányozni nem fog, kellemes emlékekkel fogok visszagondolni a sorozatra.

0 komment:

Megjegyzés küldése