2014. január 29., szerda

Amerikai botrány (American Hustle)

David O. Russel tavaly lenyűgözött a Napos oldallal, ezért nagyon kíváncsi voltam az új filmjére, amit ráadásul tíz Oscarra jelöltek. Ennyi díjat nyilván nem fog nyerni, nem is érdemelne meg tízet, de párat biztos vagyok benne, hogy elhoz, főleg a szereplők esélyesek rá. Azt kell, hogy mondjam, hogy ezúttal a film előzetese nem csigázott fel egyáltalán, még arra sem jöttem rá, hogy tulajdonképpen miről is szól, úgyhogy a trailer összeállítójának jár egy fekete pont, ugyanis a történet nem annyira kaotikus, mint elsőre tűnik. Spoileresen folytatom!






A '70-es években járunk, amikor Irving Rosenfeld (Christian Bale) mindenkit ott ver át, ahol csak tud, ugyanis ő ennek a mestere és igaz története egészen máig legendás Amerikában. Bűntársa és egyben szeretője, Sydney (Amy Adams), aki angol bankkölcsönt ígér a gyanútlan bajbajutottaknak. A páros akkor kerül igazán bajba, amikor az FBI lebuktatja őket és kénytelenek Richie DiMaso (Bradley Cooper) ügynök kezére játszani a maffiavezéreket. Jó kis tervet eszelnek ki a maffiában érintett személyek lebuktatására, de DiMaso nagyobb halakat szeretne elkapni, méghozzá politikusokat. Ez a nagyravágyása azonban egyre messzebb tereli a figyelmét a legfontosabbról, vagyis amit Irvingéknek ígért és egyre nagyobb kalamajkába sodorja magukat. Irving kiszámíthatatlan felesége, Rosalyn (Jennifer Lawrence) pedig önmagában is elég fenyegetést jelent, ugyanis ő semmit sem tud férje üzleteiről és az FBI-jal kötött egyezségről.



A film fő erénye a karakterekben rejlik, Russell nagyon ügyesen kreálta meg a csapatot, akik közül mindenki külön személyiség, erős személyiségjegyekkel és ebből pár vicces jelenet is kerekedik, főleg Rosalyn közreműködésével. A nő több alkalommal is meglepetést okoz a filmben és nehezen lehet eldönteni, hogy kicsit kattant, vagy éppen egy zseniális elme. Talán, ahhoz az lenni szokott, egy kicsit mindkettő megvan benne. Mások is okoznak kellemes perceket, például Richie hajbecsavarós jelenetén is jót nevettem, ahogy az arca is egy tanulmány, amikor a film végén rájön, hogy őt bizony nagyon átverték. Nem akarok nagy spoilereket írni, de ahogy az utolsó csavart kivitelezték, az valami zseniális volt, már egyáltalán nem lehetett rá számítani és nagyon jól megtörte az előtte kicsit belassult filmet.



A színészek nagyon jók, nem hiába kapott gyakorlatilag mindenki Oscar jelölést. Közülük is kiemelkedik Jennifer Lawrence, aki ismételten csodálatos színészi teljesítményt nyújt. Fiatal kora ellenére nagyon komoly szerepe van a filmben, és hihetetlenül jól tudja alakítani az érzelmi kitörésektől sem mentes Rosalyn karakterét. Abszolút megérdemelné, hogy két éven belül a második Oscar-díját nyerje, és ezzel a filmmel nálam felkerült a kedvencek közé. Amy Adams sem ismeretlen számomra, de ennyire jól játszani még egy filmben sem láttam, de nem biztos, hogy neki Oscart adnék. Christian Bale szerintem nem remekel annyira, hogy jelölt legyen, de mégis az, valószínűleg ez főleg a többieknek köszönhető, mert érdekes lenne, ha minden szereplőt jelölnének, kivéve a főszereplőt. Bradley Cooper viszont annál inkább jó teljesítményt nyújt a filmben és nagyon megérdemelné, hogy honorálva legyen a teljesítménye, de elnézve a jelölteket nagyon csodálkoznék, ha ő nyerne.

Értékelés: 8/10
Összességében jó film volt, de a Napos oldal nekem jobban tetszett, mélyebben be tudták ott mutatni a karaktereket és valahogy a történet is jobban ütött. A film körül már a kezdetek óta nagy a felhajtás, de ennek nagyobb a füstje, mint a lángja, ahogy szokták mondani. Egyszeri megtekintésre azért ajánlom, főleg a színészek miatt, akik tényleg nagyszerűek, ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni.


 Plakát forrása: www.mozinezo.hu

0 komment:

Megjegyzés küldése