2013. október 5., szombat

Családi üzelmek (2013)

Mikor először megláttam a film címét és a plakátját, rögtön azt gondoltam, hogy már megint egy tipikus családi komédiáról van szó, ahol elcsattan pár értékelhető poén, de nem lesz túl jó. Hát szerencsére nagyon nem így lett. Annyit röhögtem a vászon előtt, hogy a végén meg is fájdult a hasam. A tovább mögött spoileresen folytatom...





Már a történet maga sem átlagos. David drogdíler Denverben, elég jól megvan, jól keres. Azonban egyik nap kirabolják. Nem marad se pénz, se fű, így kénytelen elmenni a főnökéhez, aki drogcsempészéssel bízza meg. David rettentő mód töri a fejét, mily módon vihetné át az árut a mexikói határon, hogy ne bukjon le. Egyszer csak egy remek ötlete támad: összeszed pár random embert a környékről, álcsaládnak adják ki magukat, s úgy tesznek, mintha csak a vakációjukról térnének haza. Így hát a szomszédban lakó rúdtáncos csaj, Rose (Jennifer Aniston) lesz a felesége,  szintén a szomszédban lakó nyomi fiú, Kenny (Will Poulter) lesz a fia, az utcán mászkáló csöves lány, Casey (Emma Roberts) pedig a lánya. Így a Millers család útnak indul, megszerzik a füvet. Minden simán megy, a nézők meg csak lesnek kábé fél óra után, hogy tényleg ennyi volt-e. Persze nem, ezután kezdődik csak a bonyodalom. Visszafelé rengeteg minden történik velük.  A részletekbe nem mennék bele, legyen annyi elég, hogy még egy viccekkel és fordulatokkal teli másfél óra követte a fű megszerzését. A vége természetesen happy end lett, de az is olyan módon történt, ahogy nem nagyon lehetett rá számítani. Az ezután bevágott bakiparádé még egy lapáttal rátett az amúgy is szinte tökéletes vígjátékra. A végén pedig, amikor bejátszották a Jóbarátok főcímdalát, az valami zseniális volt. Jennifer Anistonon is látszott, hogy nagyon megörült neki.



A szereplők egyszerűen fenomenálisak. Nyilvánvaló, hogy egy jól megformált karakter már el tud vinni a hátán egy filmet, ha a történet nem is olyan kiváló. Azonban itt nem csak, hogy David karaktere volt zseniális, hanem mindenki másé is. Persze ő vitte a pálmát, de a többiek is hozzátettek nem keveset. A színészekre szintén nem lehet panasz. Jennifer Aniston vetkőzését is sokak emlegetik, habár én erről női szemmel nem nagyon tudok nyilatkozni. Az viszont biztos, hogy hihetetlen, hogy 44 évesen még mindig ilyen csinos, gyönyörű, fiatalos és nem utolsó sorban mérhetetlenül jó színész. 
Nagyon megmaradt bennem a sok utalás mai filmekre, sorozatokra (pl. Dexter). Egy, aki egy filmet néz, annak az ilyen utalások is ugyanolyan viccesek, hiszen érti a poént. És kettő, szerintem fontos, hogy egy filmben legyen szó arról, mennyire modernek a szereplők, iPhonet használnak-e, tudják-e ki az a Meredith Grey, stb.




Az egyetlen sokak által emlegetett ,,hibája” a Családi üzelmeknek a túl sok bazmegelős poén. Tehát a viccek nagy részében vagy csúnya beszéd szerepel, vagy pedig a szex-el kapcsolatos. Ez engem személy szerint nem zavar, de elhiszem, hogy sokaknak böki a csőrét. Ezek nélkül is lehet egy vígjáték nagyon jó, hiszen régen nem nagyon káromkodtak vígjátékokban. Legalábbis ilyen mértékben biztosan nem.

Értékelés: 9/10

0 komment:

Megjegyzés küldése