2013. szeptember 7., szombat

Őrülten hiányzol (Like Crazy)

Imádom azokat a romantikus filmeket, amelyek a sablonos történet - miszerint a lány és a fiú egymásba szeretnek és nehézségek árán végül egymáséi lehetnek - helyett elgondolkodtatnak és a film vége után órákig a mondanivalóján agyalok. Előzetesen nem sok reményt fűztem ehhez az alkotáshoz, mert még nem hallottam róla, azt pedig álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen minőségi darabot fogok látni.


Az Őrülten hiányzol sablonos love sztorinak indul, ugyanis a főszereplői az egyetemista Jacob és Anna, akik az utolsó éveben egymásba szeretnek, de a helyzetet bonyolítja, hogy Anna angol és a diplomázás után lejár a tanulói vízuma. A lány azonban úgy dönt, hogy nem megy vissza Angliába majd csak egy családi eseményre, utána pedig turista vízummal visszautazik az Egyesült Államokba. A vámnál szigorú ellenőrzésekbe botlik és mégsem engedik be az országba, hanem kitoloncolják. Ekkor kezdődik meg a fiatalok kálváriája, Jacob és Anna mindent megtesznek, hogy életben tartsák a kapcsolatukat, de ilyen távolságból ez nem könnyű feladat. Kicsit spoileresen folytatom!


Bármennyire is könnyed film látszatát kelti a történet, az Őrülten hiányzol nagyon nem az. Anna és Jacob végig vívódnak, hogy mi lenne a legjobb és próbálkoznak, hogy a lány minél hamarabb Amerikában lehessen újra. Azonban hosszú hónapok telnek el és elkerülhetetlen, hogy másokkal ne kerüljenek kapcsolatba, ám a szívük mégis mindvégig egymás felé húzott. A film végén végre együtt lehetnek és mi nézők azt hisszük happy end-del lesz vége, de nagyot tévedünk. Ugyanis a fiatalok túlságosan is ragaszkodtak egy olyan érzéshez, ami már elmúlt, ezáltal együtt már nem lehetnek boldogok.



A filmben egyedül az zavart, hogy semmilyen utalást nem kaptunk az idő múlására, tehát nem világos, hogy az eleje és a vég között hány hónap/év telik el. Ráadásul zavaros volt Jacob és Sam, illetve Anna és Simon viszonya is, mivel egyik jelenetben még együtt voltak velük a következőben meg már egymást csókolták a főszereplők. Az sem derült egyértelműen, hogy Jacob és Anna elváltak-e vagy mi történt, mert a házasságuk után ismét Sam és Simon karjában kötöttek ki és a velük való végleges szakítás is Sam pakolásában merült ki. Ezeket a jeleneteket kicsit jobban kidolgozhatták volna, a játékidő csak másfél óra és nem hiszem, hogy pár jelenet még ne fért volna bele a költségvetésbe.



A fim nem büszkélkedhet rengeteg világsztárral, Jennifer Lawrence csak mellékszereplő, talán Felicity Jones neve sem ismeretlen, de az ő nevével nem tudom mennyire eladható a film. Mindenesetre nincs szégyenkezni valója egyiküknek sem, mert nagyon jó, realisztikus alakításokat láthatunk a filmben, Olyan könnyen, természetesen játszanak, mintha a mindennapi életüket filmezték volna le a készítők, úgyhogy le a kalappal előttük.



Értékelés: 8/10
Sajnálatos, hogy egy ilyen jó filmet nálunk maximum az HBO előfizetői láthatnak, vagy akik véletlenül rábukkannak az interneten. Mindenképpen ajánlom megtekintésre, mert a fent említett néhány negatívumon kívül tényleg egy nem hagyományos filmet láthattok, viszont arra fel kell készülni, hogy nem egyértelmű a vége.

2 megjegyzés:

  1. "A filmben egyedül az zavart, hogy semmilyen utalást nem kaptunk az idő múlására, tehát nem világos, hogy az eleje és a vég között hány hónap/év telik el. "

    Amikor együtt megy el Anna és Jacob az esküvő után házassági vízumot kérelmezni, akkor Anna elő vesz 3-4 naplót, amit a megismerkedésük óta vezet, hozzá is teszi: "Minden évben készítettem egyet. Ez utal arra, hogy már 4 év telt el (szerintem). :)

    VálaszTörlés
  2. "A filmben egyedül az zavart, hogy semmilyen utalást nem kaptunk az idő múlására, tehát nem világos, hogy az eleje és a vég között hány hónap/év telik el. "

    Amikor együtt megy el Anna és Jacob az esküvő után házassági vízumot kérelmezni, akkor Anna elő vesz 3-4 naplót, amit a megismerkedésük óta vezet, hozzá is teszi: "Minden évben készítettem egyet. Ez utal arra, hogy már 4 év telt el (szerintem). :)

    VálaszTörlés