2013. augusztus 31., szombat

Inception - Eredet

Cristopher Nolan nevét talán már mindenki hallotta-olyan világhírű filmeket rendezett, mint a Memento vagy a Batman-trilógia. Ebben a filmjében azonban elrugaszkodott a valóságtól, s egy olyan világot kreált, mely mindenki számára újdonság. Azonban a nagy sikerek, a blockbuster ellenére ez a dolog nekem nagyon nem jött be. A tovább mögött spoileresen folytatom...






A film arról szól, hogy Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) egy extractor, s a munkája, hogy mások agyából értékes információkat szerezzen meg. Na de hogyan lehetséges ez? Egyszerű! Csak álomba kell szenderülni, össze kell kötni magunkat, s az alany elméjéből megszerezni az információt. Azonban Cobb, annak ellenére, hogy munkájával temérdek pénzt keres, mégsem boldog. A feleségét elvesztette, két gyermekét pedig már nagyon rég nem látta. Így, amikor megjelenik egy cégtulajdonos, rögtön elvállalja a munkát, hiszen a férfi cserébe azt ígéri, hazatérhet.



Igen ám, azonban a feladat nem egyszerű, ugyanis incepciót, vagyis gondolat beültetést kell véghezvinni. A kivitelezésre egy profi építészre van szükség (Ellen Page), akinek feladata egy háromszintes komplex álomvilágot létrehozni, melynek minden zugát csak ő ismeri. Velük tart még az akcióban 1-2 fontosabb szereplő, majd egy repülőn véghez is viszik tervüket.Végül Cobb hazatérhet gyermekeihez.



Az egész film nagyon zavaros számomra, túl sok szálat indítottak el, s a cselekmények előrehaladásával egyre csak kuszálódtak a dolgok. Végül tömérdek miért kérdésem maradt megválaszolatlanul, persze nyilván ez is volt a cél. A szabályokat is össze-vissza kavarták. Például, ha az álomban meghalsz, akkor szimplán csak felébredsz, de ha már álom az álomban vagy, akkor már a Váróba kerülsz, és sokáig ott maradsz. A szereplőink álmából egy ugrással, lökéssel lehet felébredni. Eddig oké, de honnan tudták a 3. szinten, hogy az 1. szinten éppen zuhan az autó s lesz még egy lökés? Ha azt mondták a Váróban maradsz sokáig, akkor mégis hogy jutottak ki olyan hamar főhőseink? Lehet, hogy én vagyok ehhez túl buta, de ez a film nekem nagyon zavaros volt. Nem volt egyetlen olyan dolog sem, amire azt mondták volna, hogy ez így van és pont. 



A legnagyobb bajom - mint megannyi más filmmel is -, hogy az ötlet jó, azonban a kivitelezés nagyon elrontja a dolgot. Az akciójelenetek is valami katasztrofálisak voltak szerintem. A cliffhanger viszont tetszett, imádom az olyan filmeket, amik nem egyértelműen végződnek, hanem el kell rajta gondolkodnunk, hogy most akkor mi van? Hiszen felmerült a kérdés, hogy Cobb az egész filmet csak álmodta.

Értékelés: 4/10

Annyi pozitívum van még a filmben, hogy a színészi felhozatal páratlan, a vizuális effektek pedig lenyűgözőek.

0 komment:

Megjegyzés küldése