2013. február 5., kedd

Napos oldal (Silver Linings Playbook)

Egy 8 Oscar díjra jelölt alkotást mindig érdekes megnézni, mert vagy nagyon jó, vagy csak a kritikusoknak tetszik. A Napos oldal az előbbi kategóriába tartozik és nagyon fogok neki drukkolni, hogy bezsebeljen pár Oscart.

A történet Pat (Bradley Cooper) köré szerveződik, aki 8 hónap után szabadul az elmegyógyintézetből, ahová azért került be, mert az egyik kollégáját félholtra veri, miután rajtakapja a feleségével a zuhanyzóban.  A férfi elhatározza, hogy változtat az életén és a viselkedésén és a történtek ellenére visszahódítja a feleségét, Nikkit. A dolgok azonban még bonyolultabbá válnak, miután megismeri a fiatal özvegyet, Tiffanyt (Jennifer Lawrence). A lány egy kisebb zsarolással ráveszi Patet, hogy legyen a partnere egy táncversenyen ő meg cserébe közbenjár Nikkinél, aki a nővérének a barátnője.

A történet alapján gondolhatnánk egy romantikus vígjátékra is, de a Napos oldal nem az, még akkor sem, ha vannak benne vidám jelenetek. Fontos kiemelni a drámai oldalát a filmnek, ugyanis nagyon élethűen mutatja be a szereplők mentális problémáit a rohamokon keresztül. David O. Russel nagyszerű forgatókönyvet írt és csodálatosan rendezte a filmet, mert a drámát és a vígjátékot megfelelően ötvözte, miközben szórakoztatni is képes.



Russel a szereplőgárdát is teljesen jól eltalálta, szinte mindenki hatalmasat alakít a filmben. Robert DeNirot nem tudom mikor láttam ilyen jól játszani, talán soha, pedig ebben a filmben csak mellékszereplőként funkcionál. Filmbéli felesége, Jacki Weaver is nagyszerű, csak sajnos ő még kevesebb játékidőt kapott, mint DeNiro. Jennifer Lawrence-t bevallom még nem láttam játszani, de ezzel e filmmel teljesen meggyőzött arról, hogy nem véletlenül kiáltották ki generációja nagy tehetségének. Bradley Coopert eddig csak olcsó vígjátékokban láttam, nem is vártam tőle sokat, de nagyon meglepett, ugyanis szerintem ő játszott legjobban a filmben. Remélem, hogy a jövőben több drámai szerepet kap, amelyekben megmutathatja, hogy mit tud. Az is sokat elmond a filmről, hogy a fent említett 4 színész mindegyikét jelölték az Oscaron. Kár, hogy elég kevés esélyük van nyerni.

Értékelés: 9/10
Minden tetszett a filmben, kivéve a vége. Sajnos a befejezés tipikus amerikai romantikus vígjátékos lett, de ettől eltekintve majdnem tökéletes alkotást láttunk.

0 komment:

Megjegyzés küldése