2011. november 20., vasárnap

Egy nap (One Day)


David Nicholls azonos című könyve Angliában nagy sikert aratott, így a filmadaptáció sem váratott sokat magára. A könyv nálunk is megjelent, de őszintén szólva én erről csak a film premierje után értesültem, ami elég sajnálatos.


A történet 1988. július 15-én kezdődik, amikor a két főhős Emily (Anne Hathaway) és Dexter (Jim Sturgess) a diplomaosztójuk után együtt töltik az estét. Ekkor még úgy tűnik, hogy egyáltalán nem passzolnak össze, teljesen más személyiségek.
Innentől kezdve több mint 20 éven át mindig július 15-én látjuk őket viszont egy napra. Néha együtt töltik azt az egy napot, máskor külön. Néha valamilyen sorsfordító dráma szemtanúi lehetünk, máskor nem történik semmi különös ezen a napon, de mindketten megtapasztalják az évek során a fiatalkor előnyeit és hátrányait is. A kapcsolatuk pedig ezalatt az idő alatt keresztülmegy hullámhegyeken és völgyeken.

Dexterből sikeres műsorvezető lesz Párizsban, de tanúi lehetünk a lezüllésének is. Megmentésére érkezik a csinos Silvia, akivel összeházasodnak és születik egy lányuk, Jasmine. a házasság azonban nem lesz tartós, mert Silvia félrelép, Dexter szíve pedig egyre inkább Emma felé húz.
Emma felszolgálóként kezd dolgozni, majd tanárként vállal állást és összejön egy fiúval, de egyáltalán nem illenek egymáshoz. Később Párizsba költözik és itt találnak egymásra Dexterrel.
Dexter jelleme ekkorra már kiteljesedik, teljesen leszámol az alkoholista, drogfüggő és mindenkivel ágyba bújó énjével és úgy látjuk végre felnőtt Emmahoz.

Ezen a ponton le is lehetett volna zárni a történetet, mindenki boldogan él az idők végezetéig. De a filmnek ennél sokkal több mondanivalója van. Egyik évben július 15-én (nem emlékszem pontosan melyik évben) Emmat elüti egy kamion és szörnyethal. Innentől kezdve Dexternek meg kell tanulnia egyedül megoldania a problémáit, gondoskodni a lányáról (amikor nála van), illetve feldolgozni Emma elvesztését.
A film nem Dexter visszaemlékezésével zárul, hanem megtudjuk, hogy mi is történt 1988. július 16-án.


Kevés olyan romantikus filmet tudok mondani az elmúlt évekből, ami igazán megfogott. Manapság inkább a bugyuta romantikus vígjátékokra mennek rá, aminek a végét már a film kezdetekor lehet tudni. Több ilyen filmet kéne csinálni, mint az Egy nap.



Értékelés: 10/10

0 komment:

Megjegyzés küldése